Alla inlägg under oktober 2009

Av Jessica - 22 oktober 2009 11:52


Idag har jag testat en hemmagjord hårinpackning.


1 ägg

lite olivolja

en skvätt mjölk


Lät det vara i en stund, medan jag diskade och bäddade sängen.


Hjälpte det? Nja... Skulle inte tro det. :-D

Av Jessica - 21 oktober 2009 07:49


Jag älskar seriösa trick!




Av Jessica - 20 oktober 2009 14:41




Eftersom en del människor verkar tro att guldfiskar (och övriga fiskar också) är helt dumma i huvudet och inte har något minne, så vill jag slå sönder den myten genom att visa denna filmsnutt. ;-)




Faktum är att fiskar är mer begåvade och intelligenta än vad vi egentligen tror. Ska göra ett mer utförligare inlägg om fiskars intelligens någon annan dag. ;-)

Av Jessica - 19 oktober 2009 22:56


Detta är ett vanligt scenario när Nette och jag spelar Pidro Online.


Nette och jag blir ensamma kvar efter ett spels slut.


I chattrutan.

Nette: "Oj, vem vann?"

Jag: "Ingen aning."

Nette: "Bra man e med."

Jag: ":D"

Av Jessica - 17 oktober 2009 01:16


Jag är ett proffs på att snooza. Om jag ställer väckaren 10.00 så snoozar jag lätt till 12.00 Varför? De två snooztimmarna är totalt bortkastade eftersom man knappt hinner somna förrän telefonen ringer igen. Tiden mellan snoozningarna är ställd på 10 minuter. Ibland För att "dämpa" snoozningarna lägger jag telefonen under kudden för att det ska ringa tystare.


Så därför har jag nu bestämt att har jag väckaren ställd på 10, stiger jag upp 10. Därmed basta. Nu får det vara slut med snoozningarna!


Imorgon börjar jag jobba 10.00 Ska ställa väckaren på 8.00 så jag hinner en runda med vovve. Ingen snoozning.


Ingen snoozning.


Ingen snoozning.

Av Jessica - 15 oktober 2009 20:48


Olika människor lär sig på olika sätt. En del lär sig bra av att lyssna, andra lär sig bättre av att se och andra vid att hålla något i handen. Dessa sätt används ofta i skolan; läraren föreläser men visar även ofta en kort sammanfattning på OHn och delar dessutom ut ett kompendium med samma punkter som visas på OHn. Detta för att alla olika inlärningstyper ska få ut så mycket som möjligt av föreläsningen. Ganska logiskt egentligen. Undrar om man lär sig detta på peffan?


Man kan kalla den första personen visuell, den andra en ljudperson och den tredje en kinestetisk person. Om man lyssnar på hur folk använder ord och uttryck så kan man dra slutsatser om vilken typ av person man är.


Jag själv är definitivt inte en visuell person. Jag minns t.ex aldrig folks ansikten. Men däremot kan jag minnas folks namn från bankkorten. Jag tror jag är en blandning mellan ljud och kinestetisk, även om det kinestetiska anlaget dominerar. Jag lär mig bäst av en kombination mellan att lyssna och hålla kompendiet i handen. Även om jag skulle klara en tent med enbart kompendiet. ;-)


Av Jessica - 14 oktober 2009 22:12


  

Av Jessica - 14 oktober 2009 08:34


Här kommer ett litet inlägg om mina funderingar kring viktminskning och motion. Utan att skryta tror jag att jag har prövat det mesta. :-) Atkins, LCHF, danska rikshospitalets bantningskur osv. Men det som fungerat överlägset bäst är den enkla logiken "energi in" mindre än "energi ut". Dvs. kaloriberäkning. Det är en väldigt tidskrävande metod men fungerar faktiskt för de som är ihärdiga och strikta. Jag tror även att det definitivt är en metod för de som vill äta ALLT och inte utelämna något ur kosten. De flesta dieter går ut på att man inte får äta det och inte det och inte heller det. Jag är en person som älskar pizza, gräddiga såser och annat "skräp" ;-) och blir helt hysteriskt om jag måste utesluta något av det. Därför fungerar inte dieter för mig för om jag blir tvungen att utesluta något så blir det förbjudna mer lockande och det slutar med att jag inte kan tänka på något annat. :-D


Det finns ju allmänna beräkningar om hur mycket kalorier en vuxen människa förbrukar, men jag anser att detta är väldigt individuellt. Det beror mycket på hur mycket du rör på dig i vardagen och även hur mycket du motionerar. De som motionerar regelbundet har i allmänhet högre ämnesomsättning än de som sitter i still... De har då även högre basförbränning.


För de som vill minska i vikt är minimi kalorigränsen ca 1300 kcal per dag. Denna kalorigräns höll jag mig till för ett par år sedan och jag gick ner 15 kg. Man får i princip äta mer ju mer man motionerar, men om man verkligen vill gardera sig en minskning bör man inte äta mer än 1300 kcal ändå.


Hur räknar man då ut kalorier?

Denna fråga har jag fått av en del, men det är egentligen ganska självklart. Den enda man behöver är en köksvåg (helst digital), en miniräknare och ett häfte. På de allra flesta produkter du köper i butiken finns ett näringsinnehåll.


T.ex Perinteinen bananyoghurt

"Näringsinnehåll per 100 g

Energi 350kJ/85 kcal

Protein 3,5 g

Kolhydrat 13 g

Fett 2,0 g"


Det enda vi behöver titta på här är antalet kalorier vilket var 85/100 gram. Då tittar vi på hur mycket en yoghurt väger, dvs . 150 gram. Om 100 gram innehåller 85 kcal torde således 150 gram innehålla 1,5 x 85 = 127,5 kcal. Yoghurten var egentligen ganska "dyr". Till frukost eller mellanmål finns definitivt mer mättande alternativ.


Om det inte står på produkten?

Då kan man söka livsmedlet på t.ex http://192.121.81.11/livsmedelsok/sok.aspx 


Äta på restaurang

Om man äter ute är det väldigt svårt att veta exakt antalet kalorier i portionerna, men en rutinerad kaloriräknare vet ungefär hur mycket en biff väger (eftersom man vägt ett x antal biffar) och även hur mycket en portion potatis väger. Men jag tror på att man borde ha en "unnardag" då man får äta vad man vill. Dvs. de gånger man äter ute räknar man helt enkelt inte några kalorier och äter med gott samvete. Eventuellt kan man kompensera med ett motionspass om man får dåligt samvete. ;-)


Ovido - Quiz & Flashcards