Alla inlägg under maj 2010

Aj.

Av Jessica - 18 maj 2010 11:12


Vaknade med världens sjukaste vader. Allt gående i backar och trappor har slutligen givit resultat. Idag måste jag till skattekontoret och banken och vi ska dessutom via Nettes jobb en sväng.


Ha en skön dag alla, här skiner solen! =)

Av Jessica - 17 maj 2010 21:23


Började jobba 10.30 imorse. Tog bussen in till busstation och från station halvsprang jag till Bryggen. Väl framme kändes det bra. Det var sjukt mycket folk på gatorna och de flesta hade folkdräkter på sig. Norges nationaldag verkar vara en stor dag.


Det började rada in folk som skulle ha rømmegrøt och spekemat och andra traditionella, norska rätter. Smakade lite på rømmegrøt. Det är gräddfil blandad med mjöl (och socker?). Serveras med smör, kanel och socker. Smakade... Gräddfil.


Norskar verkar vara lättstressade, jag har kört med attityden "klarar man en tomatkarnevalsnatt på TB, klarar man allt i stressväg". Jag tyckte inte det var särskilt mycket stress, mycket folk - ja. Men absolut inte för stressigt. Folk fanns ju till diskar osv. Men minichefen Cleo var hysterisk. Hon var grymt otrevlig (inte bara mot mig, utan mot alla) och kastade saker runt sig. Lite problematiskt var det för mig när minibossen C sa en sak och sedan kom miniminibossen Trude och sa en annan.


Jag står nere vid baren och frågar T om jag ska betjäna kunder en stund. Ja, det kunde jag sa hon. Jag skulle just tappa upp två öl åt en kund så kommer C och fräser att jag ska gå och plocka av bord, GENAST. Hon föser iväg mig och kunden ser bestört ut och säger till C att hon höll på att bli betjänad. C blir arg och säger att jag måste betjäna kunden färdigt. Okej? C säger att jag ska diska. Jag diskar. T kommer ner och fräser att det finns viktigare saker än att diska. Okeeej. Jag går och plockar bord. C kommer och frågar varför jag inte diskar. Gaaaaah.


Så har min dag varit. Kastad av och an. C påstod att folk är otrevliga då det är sjuttonde maj, men de enda otrevliga personerna jag stötte på idag var C och T.


Så överlag har dagen varit skit. Roligt att se folk, men.

Av Jessica - 17 maj 2010 09:22


Jobbade igår 18.00-23.30 Idag ska jag jobba 10.30-? Dessutom är det suttonde maj, så det är helt sjukt mycket folk ute idag. Annars kan jag säga att det gick mycket bättre igår. Uppdaterar mera sedan. Om jag överlever denna dagen.


De tycker förresten om trummor här. Vaknade av trumfanfarer kl. 8 imorse...

Av Jessica - 16 maj 2010 16:19


Igår var första dagen på nya jobbet. Jag gick ner till busshållplatsen för att ta bussen direkt till Bryggen men tror ni inte jag missade bussfan?! Klockan var 17.18 och nästa buss skulle gå om 25 minuter. Medan jag stod och svor en stund beslöt jag mig för att gå in till centrum. Hade förstås världens obekvämaste skor på mig, ett ballerinapar som jag köpte i Stockholm. Började gå raskt mot stan medan jag frenetiskt började spana om någon buss mot centrum skulle kunna plocka upp mig. Nej.


Halvsprang med andan i halsen och steg in på Bryggen prick 18.00 Möttes av spralliga Cleó som tydligen är någon slags förman på Bryggen. Hon gav mig nycklarna till omklädesrummet och jag bytte om. Jag hatar strumpbyxor, verkligen HATAR. Under promenaden till centrum fick jag gå och dra upp dem hela tiden för mesta dels av tiden var de nere vid knäna. När jag var färdig visade Cleó mig var brandsläckarna var sedan beordade hon mig att duka några bord. Sedan visade hon ner mig till Skenkestuen där ölserveringen var. A la carte var tydligen på övre våningen och det skulle Trude ta hand om. Trude uttalas förresten med skorrande R-ljud.


Cleó försvann och jag stod ensam i kassan. Härregud tänkte jag, inte nog med att jag endast förstod ca 50 % av vad Cleó sa, nu skulle jag vara tvungen att vara en naturbegåvning på kassasystemet också. Som tur var så var det inte så många kunder. Jag visste ingenting. Inte var toaletter fanns, inte var mera öl fanns, ingenting. Cleó hade inte visat mig någonting. Tänk er det. Endast var brandsläckarna fanns. Tydligen prioriteras det högst. Sedan kom Trude och jag frågade lite av henne. Om jag förstod 50 % av vad Cleó sa förstod jag nog bara 10 % av vad Trude sa. Det enda jag förstod var "mytcho" (betyder mycket/mytchy) och "hitchi" (det här/hitche). (Så Carolina, dina lärare i skolan har nog typ rätt.)


Så gårdagen var inte riktigt trevlig från min sida, förstår inte varför de inte hade någon person som kunde lära mig? Nette berättade att hon var 3 dagar tillsammans med en annan på jobbet innan hon fick vara ensam. På TB brukar man nog vara med andra innan man är ensam, eller hur? Lite besviken var jag, men... Ikväll ska jag dit igen, kl. 18.00 börjar jag. Imorgon ska jag också jobba, har ingen aning om när jag börjar. Cleó påstod att det är "MYE FOLK" då. Röd dag dessutom.


Aaah. Jag blir galen.

Av Jessica - 15 maj 2010 14:42


Idag är min första dag på jobbet. Har fått jobb på Bellevue restaurants. De har 3 stycker restauranger i Bergen och ikväll ska jag vara i centrum på 'Bryggen tracteursted'. De har också 'Bellevue lyststedet' och 'Fløien folkerestaurant'.


Eftersom det här är en "finare" restaurang är jag tvungen att ha svart kjol och genomskinliga strumpbyxor, vit skjorta med väst och slips. Jag har nog aldrig burit slips någon gång så det här lär bli intressant. =)


Var till centrum idag och shoppade, eftersom jag varken äger vit sjorta eller kjol. Jag shoppade en svart kjol, vit skjorta och svart kavaj (som jag iofs inte behövde) för 799 NOK. Arbetsskor för 249 NOK. Så nu ser jag riktigt anständig ut! Jag måste ha upp håret och inga synliga piercingar eller smycken på mig.


Jag ska på inlärning ikväll 18.00 - ? och jag börjar på riktigt på måndag, då det är Norges självständighetsdag. Wish me luck!

Av Jessica - 14 maj 2010 15:53


Jag har valt att lösenordsskydda bloggen, så inte "vem som helst" kan läsa. Nu ska jag försöka uppdatera litet om vad som hänt i veckan...


Måndag.

Packade och uträttade ärenden som en galning. Mamma skjutsade mig till bussen och vinkade av mig. Typiskt mig hade jag ingen läsning eller dylikt med mig på bussen, så jag fick sitta hela vägen ner till Åbo och titta ut genom fönstret. Väl framme vid Viking line terminalen fick jag kånka runt mina 35 kgs väskor. Inte det lättaste kan jag säga.

  Delade hytt med en medelålderns dam som bodde i Stockholm. Åt middag på båten och avslutade med en drink innan jag gick och lade mig. Damen kom hem någon gång mitt i natten, lite full tror jag.


Tisdag.

Vaknade av städerskan och gjorde mig iordning och gick för att äta frukost. Steg av båten och letade mig ut ur terminalen. En buss till Centralen stod och väntade utanför terminalen. Man kunde tydligen inte betala med kontanter så jag fick släpa väskorna tillbaka in i terminalen för att köpa ett busskort. När jag kom ut tillbaka hade bussen åkt, men en vänlig busschaufför erbjöd sig att skjutsa mig till Centralen. Han hade en tom buss (vilket jag tyckte var väldigt märkligt). Så jag åkte ensam i hela bussen.

  Framme vid Centralen berättade han var jag kunde förvara mina väskor. Jag gjorde som han sa och äntligen var jag fri från väskorna. Jag gick mot centrum, men eftersom butikerna inte öppnade före kl. 10 var jag tvungen att sitta på ett café. Jag gick runt och tittade lite och handlade lite kläder. Plötsligt hade jag villat bort mig. Jag frågade av flera personer åt vilket håll jag skulle, men allihop sa olika så när jag gick om Steakhouse för 4:e gången beslöt jag mig för att ringa till mamma och försöka få henne att slå in på eniro. Tyvärr blev jag inte klokare av det... Efter en stunds funderande var jag på rätt väg.

  Tog flygbussen ut till Arlanda och checkade in. Slog mig ner och väntade på planet och plötsligt såg jag bekanta ansikten. Pratade lite med dem innan det var dags att stiga på planet. Nette tog emot mig på flygplatsen i Bergen och vi for med buss mot centrum.


Onsdag.

Nette och jag var på sightseein i stan. Gick bl.a förbi stället som jag skulle på intervju till. Såg precis ut på bilderna. Vi gick i några affärer och jag köpte en norsk kontantkort. På kvällen beslöt vi oss för att prova på sushi. Jag har aldrig ätit suchi någon gång tidigare och inte Nette heller. Det var helt okej. Efter middagen gick vi in på en krog och beställde varsin drink.


Torsdag.

Vi sov ganska länge och Nette åkte i jobb på eftermiddagen. Jag gjorde inget särskilt och på kvällen for jag till Nettes jobb för att hälsa på henne.


Fredag.

Idag har jag varit på arbetsintervju till en restaurang. Det gick otroligt bra, jag hoppas jag får jobbet. Efter intervjun for jag in till centrum och skulle från centrum ta buss till Nettes. Steg av för tidigt och villade bort mig. Fick ringa Nette för att få en liten aning om var jag var.


Nu värker mina fötter värk och jag har blåsor på tårna. Tror jag ska ta en powernap...

Av Jessica - 10 maj 2010 13:05


Nu åker jag till Norge. Uppdaterar mera sedan. Hej då! =D

Av Jessica - 7 maj 2010 09:27


Måndag 10:e maj

15.10 Buss mot Åbo

21.00 Båt över till Stockholm


Tisdag 11:e maj

06.55 Iland i Stockholm

Heeeeeela dagen i Stockholm. =)

20.00 Flyg från Arlanda över till Bergen

21.15 Framme i Bergen, YES =)


Ovido - Quiz & Flashcards